• en
  • nb

 

ALLMANNAJUVET

Gruveeventyret begynner i 1881 med husmannen Gregorius Hansen Birkeland som oppdager sink, jern og kobbermalm i juvet. I 1882 starter Saude Grubecompagni med drift og selskapet har 20 mann i arbeid. Selskapet får hjelp utenfra med både arbeidere og kunnskap om gruvedrift.

I starten bæres alt på rygg, men gruveveien stod ferdig to år etter, i 1884, og da tar de til med å bruke kløvhester til å frakte malmen fra Allmannajuvet og ned til fjorden.

Prisen på sink er ustabil på verdensmarkedet, noe som resulterer i tidvis liten fortjeneste. Saude Grubecompagni selger driften til England for £ 40.000 i 1888. The Norwegian Zink Co Ltd sørger nå for at 87 mann er i arbeid, og Arthur Lancelot Collins troner i sin nye fasjonable direktørbolig i Sauda. De nye eierne satser friskt og i 1897 er det opp mot 200 personer i arbeid.

Bygdefolket i Sauda er skeptiske til de mange nye innflytterne. Arbeiderne har eget avgrenset område som de bor på. Dette blir i tillegg skilt ut fra Sauda Kommune. Gruvesamfunnet får eget fengsel, der bråkmakerne kan bli buret inne da det både var mye helgefyll og klammeri.

I 1898 får gruvedriften seg igjen en knekk og antall arbeidere nede i 44. Året etter, i 1899, bestemmes det å legge ned hele driften. Gruvearbeiderne i Allmannajuvet står igjen uten arbeid, og bygningene blir stående tomme i hele 40 år før de blir solgt på auksjon.

I 2002 blir veien til Allmannajuvet en del av Nasjonale turistveger. Dette er starten på resultatet vi ser i Allmannajuvet i dag.

Den verdenskjente arkitekten Peter Zumthor får i oppdrag av Statens vegvesen å tegne et anlegg i Allmannajuvet som skal formidle Saudas gruvehistorie og gjøre de gamle gruvene mer attraktiv og tilgjengelig for besøkende.

Zumthors tegninger var inspirert av Allmannajuvets historie; gruvedriften, slitet og hverdagen. Zumthor selv beskriver byggene som monument over arbeiderne som levde og døde der. Arkitekturen består blant annet av tre beskjedne bygninger. De enkle, men spektakulære byggene i juvet, er utformet i en industriell byggetradisjon som glir godt inn i terrenget. De skal se ut som om de alltid har vært der: Bygget i gruvevirksomhetens stil og ånd.

Sesongen 2023 :
Sesongen er fra 19. juni til 13. august 2023. Utenfor sesongen tilbyr vi guiding i Allmannajuvet for grupper på forhåndsbestilling, på området med bygningene samt langs gruvestien og inn i den nederste gruva. Du vil bli utstyrt med hjelm og lykt. Inne i gruva er det kaldt og rått, og det er viktig å ha på seg gode klær og sko. NB! Det er ikke tillatt å ferdes på gruvestien uten at en er i følge med en guide. Omvisningen tar 1 1/2 – 2 timer.

Pris på guiding for grupper er i 2023:
1-5 pers: kr. 1400,-
6-15 pers: kr. 2700,-
16-30 pers: kr. 4800,-

For omvisning utenom sesong og for større grupper enn 30 personer, vennligst ta kontakt med oss på post@saudaferie.no eller ring 52 78 42 00.

 

 

 

Foto: Aldo Amoretti

Foto topp bildeslider: Andrew Meredith